Val av produkter

Jag gör här en lista av produkter som funkar för mig. De är utan citronsyra, ystenzym och utan lök och andra FODMAP-ingredienser jag inte klarar. De produkter som har specificerat kryddor i sina innehållsförteckningar har jag inte kontrollerat om dessa innehåller lök eftersom jag själv inte reagerar på så små mängder. Jag klarar även mindre mängder fruktos och vissa produkter jag listar kan därför innehålla detta. Jag försöker vara tydlig med vad de innehåller men företag kan ändra sina innehållsförteckningar och jag kan ha missat något så dubbelkolla alltid innehållsförteckningarna när ni köper produkterna. Denna listan är tänkt som en säker lista för de som ska bjuda mig på mat, för er andra så är det tänkt som tips på var man ska börja leta i affären snarare än en lista på säkra produkter. Det vågar jag helt enkelt inte garantera.

Huvudråvaror

Fisk

Här brukar jag inte ha några problem att hitta produkter som funkar. Det är bara de färdigkryddade och marinerade produkterna som går bort eftersom de brukar innehålla citronsyra och lök.

Chark

Lufttorkad skinka är en av mina favoriter, dock innehåller de ganska ofta citronsyra (E330-333) och i vissa fall även lök. Är det bara kött och salt så får den godkänt, annars så letar jag vidare för då finns det bättre alternativ.

Påläggsskinka har jag valt att skippa. De är fulla med stabiliseringsmedel plus att de ofta innehåller båda citronsyra och lök. Det är sällan värt mödan att läsa alla innehållsförteckningarna så jag väljer lufttorkad skinka eller ost istället som pålägg.

Korv är svår att hitta tyvärr, det var svårt är jag undvek citronsyra och nästan omöjligt när jag även ska hitta utan lök. Här är några märken jag hittat:

  • Lundachark falukorv
  • Scan råkorv anchochili och svartpeppar
  • Scan Tellicherry Pepper

Bacon väljer jag att köpa från Scan för att få den utan citronsyra. Bacon från rapsgris eller ekologisk bacon brukar jag välja för de har godast smak.

Fågel

När det gäller kyckling så måste man se upp med citronsyra även i frysdisken tyvärr. Min favorit har blivit 100% kyckling från Lindströms där man slipper allt vatten och druvsocker som vanligtvis följer med när man köper kyckling och så klart är den även utan citronsyra.

Skaldjur

Gällande skaldjur så är det citronsyra (E330-333) man behöver se upp med. Om man väljer färskt eller fruset så brukar det vara lätt att hitta produkter som är okej. Det som finns i burkar i kyldisken innehåller tyvärr alla citronsyra.

Mejeriprodukter

Mjölk/Fil/Grädde/Creme fraiche/Gräddfil

Jag väljer att använda Skånemejeriernas laktosfria produkter för att stödja mjölkbönder i mitt närområde plus att de har minst tillsatser i sina produkter. Jämför man t ex matgrädden så är innehållsförteckningen betydligt längre för Valio än för Skånemejerierna. Dock går tyvärr vispgrädden bort för det finns ingen laktosfri vispgrädde utan karragenan.

När jag köper fil så väljer jag A-fil för jag upplever att det gör skillnad för min mage. Enligt forskning så hjälper dessa bakterier vissa men inte andra. Det är aldrig skadligt men för vissa har det ingen effekt. Ni får testa er fram om det är något som gör skillnad för er.

Drickkvarg

Gainomax drickkvarg Hallon & Smultron är laktosfri, utan citronsyra och ystenzym och smaksatt med frukter och bär som är FODMAP-vänliga. Detta är den enda kvarg jag hittat som funkar så variationen är tyvärr inte så stor.

Hårdost

Återigen så väljer jag Skånemejeriernas produkter och gärna de långlagrade ostarna. Ost lagrad längre än 4 mån är naturligt fria från laktos. Jag har dock blivit förtjust i de långlagrade prästostarna. Anledningen till att jag väljer Skånemejerierna är för att Arla använder ystenzym i sin ost och många andra märken använder inte svensk mjölk. Sen gör jag undantag ibland om det är någon speciell ost jag vill ha eller om jag hittar nåt gott i en ostbutik. Västerbottenost har jag valt bort och ersätter med Skånemejeriernas långlagrade prästost pga att Västerbottenosten behandlas med antibiotika under framställning. Mer info finns här.

Färskost

Jag klarar numera mindre mängder laktos och väljer därför Arlas naturella färskost som är utan tillsatser. Annars är Philadelphias laktosfria färskost utan citronsyra.

Mozzarella

Zeta har en Buffalo Mozzarella utan ystenzym och citronsyra. Dock är den inte laktosfri. Den funkar för mig men är man väldigt känslig mot laktos så finns det tyvärr inga märken som är utan citronsyra och ystenzym på marknaden vad jag hittat.

Fetaost

Garant fetaost är utan ystenzym och citronsyra. Tyvärr är de ensamma om detta och den finns inte som laktosfri. Den funkar för mig men är man väldigt känslig så finns det tyvärr inga märken som är utan citronsyra och ystenzym på marknaden vad jag hittat. Garant är Axfoods egna märke som finns på Willys och Hemköp.

Mjöler

Gällande mjöler så är det inga konstigheter, se bara upp för mjölmixer. Det är rena mjölsorter som gäller enligt listan på vilka sorter jag tål. Jag väljer själv att köpa ekologiskt majsmjöl och majsstärkelse för att undvika GMO-majs men det är bara en preferens från min sida eftersom jag i längden konsumerar en större mängd av det.

Smaksättare & såser

Fonder

Såser

  • Erik Lallerstedts bearnaisesås
  • Erik Lallerstedts hollandiesås
  • Chilisås från Garant – Obs. Lök står inte i innehållsförteckningen men jag har inte kontaktat företaget för att kontrollera att “kryddor” inte innefattar lök.

Tomatpuré & krossade/passerade tomater

Tomatpuré och krossade/passerade tomater innehåller ibland citronsyra eller lök. Här är de märkena som jag väljer.

  • Kung markatta tomatpuré
  • Kung markatta passerade tomater
  • Kung markatta krossade tomater
  • ICA I love eco krossade tomater – Obs de passerade tomaterna är inte okej.

Övrigt

Gällande honung så väljer jag fast svensk honung eller Akacia honung om jag vill ha flytande honung. Övriga sorters flytande honung kräver behandling och tillsatser för att göra dem flytande och väljs därför bort.