Om mig

Mitt namn är Erika och bor utanför Malmö. Jag fick upp ögonen för FODMAP i våras när jag greppade efter halmstrån för att få min kropp att funka igen efter 3 års behandlingar i vården som behandlade symptomen men inte undersökte vad som kunde vara den bakomliggande orsaken till problemen.

Mina problem startade i samband med min graviditet och förlossning och jag har sedan behandlats flera gånger i veckan under flera års tid för mina besvär som var allt från strålande smärtor, muskelspänningar, muskelkramper till urinläckage. Plus att jag plötsligt hade 5-10kg extra vikt som jag hade svårt att bli av med, jag som aldrig haft viktproblem tidigare. Min kropp funkade inte längre och ingen kunde riktigt komma på vad som låg bakom det. Bäckenbottenmuskulaturen funkade inte alls och då funkar inte resten av kroppen heller. Jag som var van att träna regelbundet kunde inte längre gå runt kvarteret utan att jag fick så ont att jag började halta. Jag kunde inte ta hand om mitt barn, åka och handla mat el ens stå upp den stunden det tog att laga mat för att min bäckenbotten inte orkade.

Till slut hade jag en sjukgymnast som ställde den rätta frågan. Hur är det med din mage? Funkar den? Jag hade haft så mycket problem att mitt problem med förstoppning som jag plötsligt drabbats av efter min förlossning kändes som det lilla problemet. Men så förklarade min sjukgymnast för mig att det kanske var spänningarna från tarmarna som spred sig till bäckenbottnen. Jag bokade tid till vårdcentralen som tyckte att jag skulle testa Inolaxol i väntan på tid till läkare. Efter en vecka med Inolaxol fick jag av oförklarliga skäl galen eksem i hårbottnen. Jag googlade och tänkte att jag ska testa att köra glutenfritt några dagar och se om det gör nån skillnad, genast försvann eksemen. Vårdcentralen bokade om min tid, jag testade att återinföra gluten men eksemen kom tillbaks. Jag tog då beslutet att fortsätta med glutenfritt trots att det skulle ge sämre förutsättningar för mina blodprov jag senare skulle ta. Just då hade vi fått en köttleverans hem så vi gjorde det enkelt för oss själva och åt mycket grillat kött med potatis i två veckor. Ingen blev mer chockad än jag när jag vaknade en dag efter 2 veckor och alla mina besvär från förlossningen, de som läkarna sagt var permanenta, plötsligt hade försvunnit. Från en dag till en annan så kände jag mig plötsligt som mig själv igen. Mycket svagare förstås för jag hade inte kunnat träna på 3 år men jag kände äntligen igen min egen kropp. Samtidigt hade de där extra kilona försvunnit. Jag slutade med Inolaxolen och magen funkade fortfarande.

Jag avslutade med min sjukgymnast och började istället försöka reda ut hur min kost skulle se ut för att kroppen skulle funka. Jag insåg ganska snabbt att det inte bara var glutenfritt som gällde, det var något mer jag missat. Jag började misstänka veteallergi och läste allt jag kunde hitta men blodproverna var negativa så jag var tvungen att leta vidare. Jag hittade då FODMAP, jag började hoppas att det kanske kunde hjälpa mig. Körde jag en strikt low-FODMAP diet så var jag symptomfri men jag hade svårt att introducera något och så snart jag hade introducerat något som inte funkade så var det tillbaks till 3-4 veckor strikt low-FODMAP diet igen innan jag kunde testa något nytt. Jag har mycket kvar att testa men nu har jag hittat en bas som funkar för mig och testar något nytt någon gång ibland. Oligosackarider och sockeralkoholer är de största bovarna för mig. Sockeralkoholer har jag testat att introducera men jag blir matt i kroppen och svullen om magen så jag funkar inte på flera dagar. Gällande oligosackarider så har jag testat vete i ett blindtest som knappt gav utslag när magen var stabil men däremot blev magen instabil ett tag efteråt och då tog det flera veckor att komma tillbaks igen. Test av ytterligare oligosackarider är nästa på tur, får se när jag orkar testa. Laktosintolerans har jag haft sen jag var barn men av någon anledning är den lindrigare nu än tidigare så där testar jag mig fram fortfarande för att se var gränsen går. Fruktos klarar jag i mindre mängder men jag undviker generellt sätt att överkonsumera någon specifik vara. Lite av mycket funkar mycket bättre än mycket av lite för att min mage ska känna sig nöjd.

Jag har sedan tidigare en överkänslighet mot konstgjort framställd citronsyra. Detta tillsammans med att jag vill äta ren mat utan el med begränsat med tillsatser och gifter gör att jag försöker välja rena produkter. Jag försöker även bidra vad jag kan till en bättre miljö genom mina matval men allt detta är svårt att kombinera med FODMAP tyvärr. Så det blir lite varierat hur jag lyckas. 

Jag känner att jag äntligen börjat hitta rätt med FODMAP och livet känns plötsligt enklare. Jag kände därför att jag ville skapa en blogg där jag kan dela med mig gällande hur det funkar för mig och inspirera andra som behöver köra FODMAP för att magen ska funka.