Konstgjort framställd citronsyra

Det finns citronsyra naturligt i våra kroppar och i frukt som citroner mm. citronsyraMen sen finns det citronsyra som används som tillsats i mat men även i hår- och hudvårdsprodukter. Den finns även att köpa i kryddhyllan i affären. Den citronsyran är konstgjort framställd genom odling av svartmögel. Svartmöglet matas med kolhydrater för att producera citronsyra. Dessa kolhydrater är oftast GMO majs el vete.

Det finns många som upplever att deras allergier och astma förbättras el försvinner om de utesluter konstgjort framställda citronsyra från sin vardag. Det finns även de som reagerar på citronsyra med eksem el struliga magar. Själv reagerar jag med svullna slemhinnor, lock för öronen, täppt i näsan och nyser så snart jag fått i mig citronsyra i kosten. Jag har även reagerat till viss del på hudvårdsprodukter. Det var pga detta som jag tvingades utesluta citronsyra ur min kost. Jag fick då på köpet att mina allergier förbättrades och att min ansträngningsastma i princip försvann helt.

Varför reagerar vissa då vissa på den konstgjort framställda citronsyran? Tyvärr är det ingen som vet eftersom det är svårt att lyfta intresset för en sådan forskning. Livsmedelsindustrin är alltför beroende av den billiga citronsyran utvunnen från svartmögel för att vilja betala för forskningen. Svenska livsmedelsverket hänvisar till att det inte finns nån forskning som säger att det är skadligt. Därmed fortsätter de sin rekommendation att det inte är några problem med citronsyra. Av de som reagerar på citronsyran så är de flesta överens om att det sannolikt är svartmöglet som på nåt sätt ställer till det. Men ingen vet hur el varför.

Citronsyrans alla namn

 • citronsyra – På engelska citric acid.
 • *citrat – Det finns många varianter här så jag sätter bara *. Allt som slutar på citrat i en innehållsförteckning är salter av citronsyra. På engelska * citrate.
 • E330
 • E331
 • E332
 • E333
 • E345
 • E380
 • E472c
 • E1505
 • ystenzym

När jag uteslöt citronsyran så blev det en genomgång av allt både i skafferi och badrumsskåp. Tandkräm, deo, schampo och hudkrämer behövde bytas ut. I skafferi och kylskåp åkte det mesta halvfabrikat ut medans rena produkter fick vara kvar. Resultatet har blivit ett skafferi och kylskåp med bättre råvaror utan så mycket tillsatser. Generellt är min uppfattning att om råvaran är så dålig att den kräver mycket tillsatser så brukar citronsyran även finnas med i innehållsförteckningen. När jag började med FODMAP så insåg jag att väldigt många av de glutenfria produkterna innehåller citronsyra. Jag väljer därför att baka eget. Tillsammans med mina recept jag lagt upp anger jag även vilka fabrikat jag valt för att undvika bla citronsyran.