FODMAP – Vad är det?

FODMAP står för Fermentable Oligosacharides Disaccharides Monosaccharides And Polyols. Forskning visar att dessa sockerarter har svårt att hanteras av tarmarna framförallt för personer med IBS. Det kan skapa gaser och påverka vätskebalansen i tarmarna och kan då ge klassiska IBS-symptom.

Oligosackarider innefattar både galaktaner och fruktaner. Vissa reagerar på båda medans andra kan reagera på bara en av dem. Fruktaner finns i tex vete, råg, lök och vitlök. Galaktaner finns i tex baljväxter.

Disackarider är laktos som finns i tex mjölk, fil och yoghurt. Vanligtvis klarar man mindre mängder laktos som finns i tex smör och lagrade mjukostar. Hårdost lagrad mer än 4 mån är naturligt laktosfri. Laktos är relativt enkelt att undvika eftersom det finns så mycket laktosfria produkter numera så man behöver inte sluta med mjölkprodukter utan bara köpa från en annan hylla i kyldisken. Vid köp av laktosfri glass så se upp för sötningsmedel om ni även är känsliga för sockeralkoholer.

Monosackarider är fruktos som finns i tex äpple, honung och glukos-fruktossirap.

Polyoler, på svenska kallat sockeralkoholer, finns i tex svamp, björnbär och flera sötningsmedel.

Tanken med FODMAP är att man ska starta med en elimineringsfas och sen återinföra en sockerarter åt gången för att få reda på vad ens mage klarar av. Man ska inte undvika allt alltid utan bara det man märker att man inte klarar. Det gäller att testa samma sockerart under en längre tid och stegra den successivt. Det är vanligt att man inte reagerar på en mindre mängd när magen är stabil men att man fyller på i en hink som så småningom rinner över. Det är därför viktigt att testa det under kontrollerade former för det är svårt att veta vad som är vad annars.

Tänk på att om magen inte är stabil så kommer du inte kunna dra några slutsatser om det du testat ger dig problem el inte. Så låt magen lugna sig först.

Monash University har ett forskningsteam som tagit fram FODMAP konceptet. De har en app där man kan se alla ingredienser de testat för att se om de är okej att äta. Allt är märkt med röd, gul el grön och om man klickar på respektive ingrediens så kan man även se den rekommenderade mängden för en portion. Grönt är okej att äta, gult klarar oftast stabila magar att äta lite av någon gång ibland. Rött ska undvikas om du reagerar på den sockerarten det gäller.

BellyBalance är startat av en svensk dietist, de har både en hemsida där man kan få hjälp av en dietist plus att de har en app som är gratis och på svenska.

Personligen tycker jag att dessa två apparna kompletterar varandra så jag använder båda.