Pepparkakor som ger julstämning
Jag älskar julen och tjuvstartar den varje år en helg innan första advent med att sätta upp adventsljusstakar och julstjärnor. Anledningen är att jag vill mysa in julen med julskyltning, tända ljus och julmusik. Då måste ju stöket med att plocka fram julsakerna vara gjort innan. Sen har vi ett årligt julbak där vi bakar pepparkakor och sen myser jag med glögg och pepparkakor i tid och otid efter det. Det finns glutenfria pepparkakor från Sempers som är gröna enligt FODMAP men jag tycker det är för mycket socker i dem och man tröttnar på dem ganska snabbt. Jag hittade ett recept på glutenfria pepparkakor som jag ändrade lite för att det skulle fungera för mig som ger supergoda pepparkakor. Numera så bakar vi bara dessa på julbaket för övriga gäster föredrog dessa framför de vanliga. Glöggen som vi serverar till är Blossas glögg för det är den enda jag hittat utan citronsyra. Var lite försiktig med glöggen om ni har känslig mage eftersom det är mycket socker. Jag väljer att dricka lite åt gången.

Pepparkakor
- 170 g ekologiskt rörsocker
- 50 g honung använder jag som tål fruktos, agavesirap kan användas för de som tål det och sirap för de som behöver ett recept helt grönt enligt FODMAP.
- 75 g klarifierat smör eller kokosolja
- 2 tsk ingefära
- 3 tsk kanel
- 2 tsk mald kardemumma
- 2 tsk mald kryddnejlika
- 1 krm salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk finmalet psylliumfrö (t ex fiberhusk)
- 130 g hirsmjöl (eller havremjöl för de som tål)
- 90 g bovetemjöl
- 45 g mandelmjöl
- 1 ägg
- rismjöl till utbakning
Jag börjar att förbereda genom att blanda kryddorna separat, mäta upp rätt mängd fett och sen blanda övriga torrvaror förutom sockret i en bunke. När detta är förberett så värmer jag honungen (eller det som det ersatts med) i en kastrull, när det är smällt så blandar jag i sockret. När det är blandat så häller jag i fettet och rör tills det är smält. Slutligen häller jag i kryddblandningen och låter sen det svalna något. Elvispen med degkrokar är sedan ett bra hjälpmedel när den ljumma sockerblandningen ska blandas med mjölblandningen. Matberedare med insats för kaksmet eller muskelstyrka går ju oxå bra så klart. Tänk bara på att det behöver mixas ihop under några minuter. Tillsätt slutligen ägget och vispa ytterligare några minuter. Låt sedan degen vila i 15 min. Nu är det dags att stoppa in den i kylen i minst en timme. En glasburk med lock eller en tallrik med bivaxduk över är bra att lägga degen i.
Dags att kavla ut degen. En åt gången är bra för att inte jobba med för mycket deg samtidigt. Kavla ut degen på en mjölad bänk och använd då gärna rismjöl, det är bra till både bänken och kaveln. Tunnast deg är godast om man frågar mig. Sen är det dags att gå loss med pepparkaksformar. När det är dags att flytta pepparkakorna till plåtar med bakplåtspapper så brukar jag använda en degskrapa, tunn stekspade eller kniv. Tänk på att alla pepparkakorna på en plåt måste vara ungefär lika stora för att alla ska bli färdiga samtidigt. Jag brukar använda en plåt med stora och en med små pepparkakor parallellt. Grädda pepparkakor mitt i ugnen på 165 grader i 6-8 minuter beroende på storlek och tjocklek. Håll koll för de bränns lätt.