Underbart god saffransgravad lax
Saffransgravad lax
Min absoluta favorit på julbordet är saffransgravad lax som jag gravar själv varje jul. Detta året har jag fått tag i vildlax som jag gravar. Jag har valt att sluta äta odlad fisk eller åtminstone dra ner på den. Anledningarna är flera, jag har sett filmerna från fiskodlingarna, den är rödlistad och undviker jag det pga mängden antibiotika som finns i den. Sen är det nyttiga omega3 fettet i fisken bara omega3 ifall fisken har matats med det, det kan oxå bli omega6 som vi redan får för mycket av. Man vet helt enkelt inte vad man får. Miljöfiskbilen och Sydfisk är mina tips för den som vill ha vildlax. Receptet funkar lika bra för de som väljer den odlade laxen i affären.
- 1 kg lax, som varit fryst 3 dygn
- 1 msk hela fänkålsfrön
- 3/4 dl rörsocker
- 3/4 dl salt
- 1 krm krossad vitpeppar
- 1 påse saffran (0,5 g)
- 2 msk konjak
- 2 dillkvistar
Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda socker, salt, fänkålsfrön och peppar. Rör ut saffran i konjak. Gnid in laxen med kryddblandningen på båda sidor. Droppa över saffransblandningen. Strö över dillen. Lägg laxen i en glasburk eller plastpåse och sätt in den i kylen ett dygn. Vänd sen laxen och grava ytterligare ett dygn.
Det är viktigt att laxen är fryst 3 dygn, detta kan göras innan eller efter gravning.