Nyttigt och gott mellanmål
Här kommer en gott recept på chokladbollar att ha som mellanmål. Jag blev inspirerad att testa antiinflammatorisk kost när min psoriasis blossade upp i julas. Efter lite experimenterande under våren så börjar jag hitta några bra recept att dela med mig av. En kombination av fodmap och antiinflammatorisk kost ger lite utmaningar men med tänket från foodpharmacy att försöka lägga till mer näringsrik mat snarare än att ta bort något så kan man ta det i steg. Här kommer ett recept på ett gott mellanmål. Ställ bara inte in er på att det är vanliga chokladbollar, de ser så ut men är mycket matigare men goda.
- 128 g jordnötssmör (utan salt och socker)
- 40 g lönnsirap
- 1 tsk vaniljpulver
- 50 g skalade hampafrö
- 18 g quinoaflingor
- 2 msk chiafrö
- 30 g kakao
Blanda smeten med fingrarna och rulla till 12 bollar. Håller i kylen ca två veckor eller så kan man frysa in dem. De innehåller mycket omega3 och proteiner så passar bra både som mellanmål och efter träning. Oftast klarar jag mig med en boll som mellanmål.
Jag väljer att köpa Kung Markattas jordnötssmör för de är gjorda på endast jordnötter. Se dock upp för de har tre sorter, det är den utan socker och salt som ska användas här. Övriga produkter hittar jag i den förpackningsfria butiken Gram i Malmö. Bra råvaror, jag slipper belasta miljön med förpackningarna och minskar mängden sopor att slänga.