Nyårsmiddag 2017
Min andra nyårsafton med FODMAP och kunskapen fanns nu för lite mer tillbehör. Efter att ha fått lite inspiration från en julklapp om anti-inflammatorisk kost så blev fokus på att få mer grönsaker i maten. Det blir lätt mycket mat både vid jul och nyår och det kan lätt bli för mycket för en känslig mage. Vi har valt att bjuda hem till oss och att vi köper basvarorna och sen får alla hjälpas åt att laga maten. På så sätt behöver inte jag oroa mig för att nåt blir fel. Vi väljer att börja med förrätten hyfsat tidig, sen tar vi en längre paus för att tillaga huvudrätten innan den serveras. Det blir sen ytterligare en paus innan efterrätten och i år valde vi att ta ostbrickan efter tolvslaget. På så sätt blir det inte så mycket på en gång. Det finns tid att känna efter hur mycket man orkar så man inte råkar äta för snabbt och på så sätt får i sig för mycket mat.
Förrätt
Förrätten på vår nyårsmiddag var squashsoppa med basilika, bacon, krutonger och pilgrimsmussla som serverades med ett parmesanchips. Gästerna som klarade gluten fick vanliga krutonger, jag valde att ha utan för att det inte skulle förväxlas. Det finns annars glutenfria crostini som går bra att bryta i bitar som krutonger. Jag testade det dagen efter när vi åt resterna av soppan och det funkade jättebra.
Parmesanchips är väldigt enkla att göra. Riv parmesan och placera i högar på bakplåtspapper och kör i ugnen tills de ser klara ut.
Squashsoppa med basilika
- 2 squash
- 1 purjolök (gröna delen)
- torkad ramslök
- 1 dl grovhackad basilika
- 2 msk olivolja
- 8 dl vatten
- 2 msk kycklingfond
- 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Tillbehör: bacon
Ansa och skär squashen i mindre bitar. Ansa och strimla den gröna delen av purjolöken. Fräs squash, purjolök, ramslök och basilika i olja i en kastrull ca 5 min. Tillsätt vatten och fond och låt koka ca 10 min under lock. Mixa soppan slät med stavmixer och tillsätt sedan grädde och smaka av med salt och peppar.
Skär baconet i små tärningar och stek det knaprigt i stekpannan. Låt det sedan rinna av i hushållspapper.
Stek pilgrimsmusslorna och krydda med salt och peppar.
Servera soppan med bacon, ev krutonger och pilgrimsmussla.
Huvudrätt
Huvudrätten på vår nyårsmiddag var ryggbiff med mängder av tillbehör. Vädret var så milt att vi faktiskt grillade ryggbiffen på nyårsafton. Till det hade vi följande tillbehör:
- Hasselbackspotatis med riven parmesan på
- Spetskål, delade i kvartar
- Körde i ugnen med lite vatten i bottnen av formen och kryddad med lite salt, peppar, chili och parmesan.
- Brytbönor (haricots verts)
- Stekta och kryddade med ramslök, salt och peppar.
- Morötter – slantade
- Stekta och kryddade med timjan, salt och peppar.
- Till morötter valde vi även att ha i lite honung för att glasera dem vilket fungerar för mig för jag har kunnat återinföra fruktos. Det funkar bra även utan honung eller så kan man ta lite socker istället.
- Egengjord bearnaisesås
- Rödvinssås
Efterrätt
Efterrätten på vår nyårsmiddag var en chokladterrin med blåbärsgranité. Väldigt smidig efterrätt eftersom den går att göra helt och hållet i förväg då den ska frysas. Då slipper man lite av stressen det annars lätt blir under en lång middag. Den är mäktig och innehåller mycket kakao så en lite mindre bit till känsliga magar jämfört vad övriga får är ett tips.
Granité
Denna går att göra på olika bär, vi valde blåbär eftersom vi hade det hemma. Hallon går även bra, det behövs lite syrlighet för att passa till terrinen.
- 225 g frysta blåbär
- 1 dl vatten
- 0,5 dl rårörsocker
- 1 dl rött vin
Värm blåbären i en kastrull tillsammans med vatten tills de är mjuka. Låt dem sedan rinna av i en sil över en bunke. Blanda saften med socker och rödvin och låt stå i frysen över natten.
Terrin
- 100 g kakaomassa (100%)
- 150 g mörk choklad (64%)
- 125 g smör
- 75 g honung – eller ersätt med sirap eller rårörsocker om ni är känsliga för fruktos
- 3 äggulor + 3 äggvitor
Hacka och smält choklad, smör och honung tillsammans i ett vattenbad. Vispa upp äggulor och äggvitor var för sig. Ta av chokladen från värmen och vispa i äggulorna och vänd hastigt ner vitorna. Häll upp chokladsmeten i en terrinform och frys i minst 5 timmar eller över natten.
Vid servering så skrapas iskristallerna loss med en gaffel. Dela terrinen i skivor och servera den iskall tillsammans med granitén och lite färska (eller tinade) blåbär.
Till tolvslaget
Till tolvslaget hade vi en väldigt god rosé champagne tillsammans med ett äpple eftersom det är en tradition vi har. Eftersom det finns citronsyra i vitt vin så kan jag inte dricka vanlig champagne utan dricker rosé champagne istället. När vi kom in från kylan så var det dags för en avslutande ostbricka. Tyvärr var de glutenfria kexen inget jag kan rekommendera men osten var jättegod även utan kex.