Julgodis – mina favoriter
Jag älskar julen och har alltid pysslat, bakat julgodis och annat gott som hör julen till. Julkolor och knäck innehåller mycket socker och fett, för min del så fungerar mindre mängder om jag inte äter det varje dag under julen. Mitt knep för att lyckas med det är att ta med mig det när jag går bort, trevlig present och jag kan äta av det när jag är där och sen har jag inget kvar hemma som jag kan gå och nalla av. Det julgodis som fungerar bäst och som jag kan äta lite mer av är rischoklad, jag försöker blanda i mycket puffat ris för då kan jag äta mer utan att komma upp i gränsen för mängden kakao som är grönt.
Julkolor
Detta är ett gammalt familjerecept som vi alltid haft som tradition att göra till jul. Blanda ihop ingredienserna innan de sätts på spisen, sen är konsten att inte röra i kolan för i så fall blir den lätt sockrig. När jag var liten så gjorde vi alltid en stor sats som vi fyllde braspannan med och sen efter den svalnat så satt hela familjen och klippte kolor och slog in dem i bitar av bakplåtspapper. Numera väljer jag att göra en halv sats och sen ger jag bort en del av den och äter lite av den själv. Receptet här är på halva satsen av originalreceptet.
- 4 dl socker
- 3/4 dl brun farin
- 1 dl ljus sirap
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 3/4 dl kakao
- 1 msk smör
- 2,5 dl (laktosfri) vispgrädde
För att veta när den börjar bli färdig så kan man använda en termometer om man har en sådan och mäta till ca 125 grader eller så droppar man kolasmeten i ett glas kallt vatten, när det går att rulla kolan i glaset till en kula så är den klar.
Jag väljer att ersätta den laktosfria vispgrädden med 40% vispgrädde eftersom jag inte längre är känslig för laktos, däremot är jag känslig för karragenan som finns i den 36% vispgrädden.
Knäck
- 1 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl (laktosfri) vispgrädde
- 1/2 dl hackad mandel
- 1 msk smör
Koka sirap, socker och vispgrädde till den är färdig. För att veta när den börjar bli färdig så kan man använda en termometer om man har en sådan och mäta till ca 125 grader eller så droppar man knäcksmeten i ett glas kallt vatten, när det går att rulla kolan i glaset till en kula så är den klar. Blanda slutligen i mandel och smör och häll sedan upp smeten i knäckformar.
Jag väljer att ersätta den laktosfria vispgrädden med 40% vispgrädde eftersom jag inte längre är känslig för laktos, däremot är jag känslig för karragenan som finns i den 36% vispgrädden.
Rischoklad
- 200 g choklad
- Puffat ris
Här kan man välja lite som man vill. Har man ljusare choklad så kan man äta mer av den eftersom den innehåller mindre mängd kakao. Själv tycker jag dock mörk choklad är godast så jag brukar använda 70%-ig choklad. Sen väljer jag att ha i så mycket puffat ris jag kan för att på så vis dryga ut kakaon för att kunna äta större mängder.
Pepparkakor
- 170 g rårörsocker
- 50 g ljus sirap
- 75 g smör
- 2 tsk ingefära
- 3 tsk kanel
- 2 tsk mald kardemumma
- 2 tsk mald nejlika
- 1 krm salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk fiberhusk
- 135 g hirsmjöl
- 90 g durramjöl
- 45 g mandelmjöl
- 1 ägg
Smält socker, sirap och smör i kastrull. Blanda det sedan med kryddorna och låt det svalna. Blanda ihop övriga ingredienser och tillsätt lite vatten om den är smulig. Låt degen vila i kylen över natten innan ni bakar med den.
Pepparkakorna gräddas i mitten av ugnen på 170 grader i 6-8 minuter beroende på tjocklek och storlek på pepparkakorna.
Lussekatter
24 st
- 1 tsk kardemummakärnor
- 50 g smör
- 1 g saffran
- 25 g jäst
- 700 g laktosfri mjölk
- 1 ägg
- 1 äggvita
- 65 g rårörsocker
- 1/2 tsk salt
- 200 g rismjöl
- 100 g durramjöl
- 100 g majsmjöl
- 125 g majsstärkelse
- 40 g fiberhusk
Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret tillsammans med saffranet och kardemumman. Blanda torra och våta ingredienser för sig och sedan tillsammans under vispning. Fortsätt att blanda några minuter. Låt sedan degen jäsa i 1,5 h. Forma därefter lussekatter och låt dem sedan jäsa i ytterligare 40 min. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin ifall ni gillar sådana. Grädda i varmluftsugn i 210 grader i 15-18 min. Ta ut och låt svalna helt på galler.