God tomatsoppa med muffins
Tomatsoppa är en av mina favoriter men jag har gärna något till soppan för att jag ska hålla mig mätt hela dagen. Jag har därför börjat göra dessa muffinsen till.
Receptet på tomatsoppan är samma som receptet på tomatsås plus lite grädde. Jag brukar därför göra en stor sats med tomatsås och frysa in en del i burkar. Resten blandar jag sen med grädde och har som soppa. Muffinsen funkar jättebra att frysa in och ta fram som mellanmål eller som tillbehör till soppa. Med soppan i en termos så blir detta perfekt utflyktsmat så slipper man strul med maten.
Tomatsoppa
- 700 g passerade tomater
- 3-4 msk tomatpuré
- 1 msk torkad ramslök – Kan ersättas med andra lökalternativ
- 1 msk honung – Ersätt med socker om ni är känsliga för små mängder honung.
- 1 msk oregano
- 1 msk basilika
- svartpeppar
- salt
- chilipulver
- laktosfri matgrädde
Blanda alla ingredienserna utom matgrädden och låt koka ca 20 min för att tomatsåsen ska få sin naturliga sötma. När tomatsåsen är färdig så ta av kastrullen från spisen och häll i matgrädden. Obs! Om ni ska göra muffins så spara lite tomatsås till denna innan grädden hälls i. Jag brukar smaka av hur mycket matgrädde jag har i. Sonen brukar få lite mer grädde i sin soppa än vad vi väljer att ha i vår. Lite riven parmesan över är aldrig fel om man vill lyxa till det lite.
Muffins
Blanda dessa ingredienserna och låt det stå och svälla i 10 min.
- 2 ägg
- 2 dl laktosfri mjölk
- 1 dl rapsolja
- 2 tsk fiberhusk
Blanda dessa ingredienserna separat och blanda sedan det med vätskan efter den svällt klart.
- 167 g teffmjöl
- 137 g rismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk paprikapulver
Blanda nu ner lite tomatsås (innan grädden hälls i) i degen för att få en lagom konsistens för att kunna klicka ut den i formar. Tillsätt sedan:
- 100 g riven lagrad ost
- 100 g strimlad skinka – Självklart kan man skippa skinkan ifall man vill ha ett vegetariskt alternativ.
Klicka ut smeten i muffinsformar och strö över ytterligare 100 g riven ost över muffinsen. De är nu redo för ugnen i 15 min på 200 grader.
Sen är det bara att fylla frysen med de muffins som inte äts direkt. Jag fryser in muffins och bullar i linnehanddukar istället för plastpåsar för att minska min plastkonsumption. Det funkar utmärkt som substitut om det bara ska frysas in några veckor vilket ofta är det som gäller för mig när jag bakar.