Småkakor till picknick och fika
Traditionsenligt så inleds alltid semestern med att baka småkakor som vi sen kan ha till picknick och
fika när man åker iväg på utflykter under semestern. Numera ska kakorna vara glutenfria och låga på FODMAP så recepten har fått förändras något de senaste åren men de är fortfarande minst lika goda. Perfekt att ha i frysen för att ta med när man blir bortbjuden så kan man äta nåt till fikan som man känner sig trygg med. Funkar även bra att bjuda på när man själv ska ha gäster. De smakar så gott att även de som är vana vid kakor med gluten i kommer gilla dem.
Egen mjölmix
Jag väljer att baka med rena mjölsorter och gör min egen mjölmix för att undvika tillsatser och mjölsorter min mage är känslig mot. Denna mjölmixen använde jag i recepten nedan.
- 400 g rårismjöl
- 300 g durramjöl
- 100 g majsmjöl
- 120 g majsstärkelse
Hirsflarn eller Quinoaflarn
Förr gjorde jag alltid havreflarn, men eftersom jag inte testat att introducera havre än så har jag valt att göra dem på andra flingor istället. Jag har testat med både hirsflingor och quinoaflingor, båda blir jättegoda men får lite olika smak såklart.
- 3 dl hirsflingor eller quinoaflingor
- 100 g smör
- 1 ägg
- 1,5 dl socker
- 1 msk egen mjölmix
- 1 tsk bakpulver
Smält smöret och blanda med de torra ingredienserna så att de får stå och svälla en stund. Vispa under tiden ägg och socker poröst. Blanda sedan samman allt och lägg smeten glest i klickar på bakplåtspapper. De flyter ut mycket när de kommer in i ugnen så gör klickarna små och placera dem glest, de blir ca 36 st. Grädda i ugnen på 175 grader i varmluftsugn för att kunna köra flera plåtar samtidigt i ca 8 min. Utan varmluftsugn så blir det istället 200 grader.
Kolakakor
Dessa är min favorit och blir jättegoda så gör många. 🙂 Men om man vill ha färre så är det bara att halvera receptet.
- 200 g smör (ej smält)
- 1,75 dl socker
- 5 dl egen mjölmix
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker
- 2 msk sirap
Blanda samman alla ingredienserna och arbeta ihop till en jämn deg. Ställ den en stund i kylen så den kan svälla och bli lite kallare så det blir lättare att jobba med den sen. Rulla ut den i fingertjocka längder eller fördela smeten på ett ungefär om man inte vill vänta på att den ska kallna. Ett tips är att göra det direkt på bakplåtspappret för de är inte helt lätta att flytta i efterhand, om inte så flytta dem nu dit. Tryck sen till dem lite nätt med fingarna så de blir tillplattade. Grädda dem i ugnen i 175 grader i ca 12 min. Skär dem sedan i bitar medans de är varma.