Tapas – så gott med lite av allt
När det är barnfritt för första gången på länge och vi inte riktigt kan bestämma oss för vad vi ska laga… Då valde vi lite av allt och körde tapas. Vi hade ju för en gångs skull tid för att sitta och småäta under en längre stund och vi kunde passa på att äta alla de rätterna som inte går hem hos en 3-åring. Det gick relativt fort att göra och vi behövde inte anstränga oss så mycket för att få till det. Dock blev vi galet mätta efteråt så tips är nog att skippa nån av rätterna eller ta mindre av varje. Men det var skönt att för första gången på länge vara lite svullen om magen och seg för att jag ätit för mycket istället för att magen krånglade. 🙂 Här kommer maten vi lagade.
Charkbricka
Jag är galen i lufttorkad skinka och salami så en charkbricka är ett måste när jag gör tapas. Jag har hittat en ramslökssalami som bara innehåller ramslök och ingen annan lök, sen blev det en parmaskinka och så pata negra skinka för att lyxa till det lite.
Crostini med färskost och egen pesto
Crostini i olika varianter är ju så gott. Tyvärr är det mycket som går bort numera men då gäller det bara att hitta nya. Jag köpte Sempers glutenfria Crostini till mig och sen fick min man vanliga. För att göra det enkelt så vi inte riskerade att ta fel så gjorde jag mina halvor och min mans hela. Färskost klarar jag vanlig trots laktosen men annars finns det som laktosfri. Se sidan om val av produkter för märken. Pesto är svårt att hitta numera så vi gjorde en egen på vår egna basilika som precis var redo att skördas. Se receptet nedan.
Pesto
- Pinjenötter
- Färsk basilika
- Olivolja
- Parmesan – riven
- Salt
- Peppar
Jag mixade ingredienserna ovan lite på känn. Jag började med pinjenötter och sen tillsatte jag lite olivolja och basilika blad till jag tyckte att jag hade en färg jag gillade. Sen blandade jag i parmesan, jag är väldigt förtjust i parmesan och är lite av principen att man inte kan få för mycket parmesan så jag blandade i ganska mycket. Jag tillsatte mer olivolja tills jag hade rätt konsistens. Sen kryddade jag och smakade av. Peston blir väldigt god men var lite försiktig med mängden. Pinjenötter är grön i små mängder men blir röd i större mängd.
Pilgrimsmusslor med pesto
Pilgrimsmusslor är en av mina favoriter så jag kunde inte låta bli. Jag köpte frysta som jag tinade. Sen är det bara att steka på dem och salta dem. Eftersom vi hade peston färdig så passade vi på att ta lite även till dessa.
Kungsräkor med dipsås
Kungsräkorna är en lyx jag sällan unnar mig men denna kvällen blev en sån kväll. Återigen köpte jag frysta MSC-märkta som jag tinade. Det är väldigt enkelt at steka dem och sen gjorde vi en sås att dippa dem i. Såsen är samma som dressingen till nudelsalladen jag la upp för ett tag sen.
- 2 msk Tamarisoja
- 2 msk olivolja
- 0,5 msk vatten
- 1 msk Akacia honung – ersätt med råsocker om ni är känsliga för små mängder fruktos
- 3 Thai chili (små starka chili)
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 msk hackad färsk koriander
Rösti med löjrom
Denna är en av mina absoluta favoriter och en rätt som jag hittat tack vare att jag började med glutenfri kost. Den klassiska löjromstoasten gör sig inte riktigt som glutenfri men det gör inget längre för denna rätten är ännu godare. Rösti serverade med löjrom och sås på creme fraiche blandat med mycket svart peppar.
Skala potatisen och riv den, krama sen ur den innan du lägger den i en skål. Riv ost, gärna en prästost med mycket smak, och blanda med potatisen. Jag siktar på att ca 1/5 av röran ska vara ost, då brukar det bli ganska lagom. Salt och svartpeppar ska blandas med också, sen är det dags att steka dem. Jag väljer att steka dem i smör för att få lite extra smak. Lägg upp en klick med röran och försök att forma det till en biff och tryck till den lite uppe på. Hur stor man vill göra den beror enbart på hur mätt man vill bli. Den går att ha som huvudrätt eller som en enkel förrätt eller tapas. Sen kan man ju även tänka på att det är lättare att vända dem som är mindre. Låt den ligga kvar i pannan lite längre än det som känns naturligt innan ni vänder den så håller den ihop bättre.
Creme fraichen blandar ni med mycket svartpeppar, så mycket att såsen ser prickig ut. Vill man ha såsen mindre rinnig så kan man vispa upp den men jag har inte testat det själv.. Såsen tillsammans med röstin och löjromen blir magiskt gott!
Tomater med mozzarella
Den klassiska rätten med tomater och mozzarella ska inte underskattas. Mozzarellan kräver att man klarar viss mängd laktos dock. Vi valde att hälla på lite balsamvinäger på tomaterna.
Oststavar
Sist men inte minst blev det lite oststavar. Tanken var att ha lite fler sorters ostar men vi hade dåligt minne av vad som fanns i kylen så det blev bara en sort denna gången. Tur var väl det eftersom vi var galet mätta av all maten.