Spaghetti och köttfärssås – min favorit
Spagetti och köttfärssås har alltid varit en av mina favoriträtter. Att gå över till FODMAP innebar mer utmaning att hitta alternativ till pastan än att ändra mitt recept på köttfärssås. Därför kommer här lite tips om pastan tillsammans med mitt recept på köttfärssås. Köttfärssåsen brukar jag göra i storsats så att det blir matlådor plus en stor låda med mycket köttfärssås som används för att göra lasagne nån gång ibland.
Pasta
Det finns många märken med glutenfri pasta men tyvärr är många gjorda på bara eller åtminstone mest stärkelse vilket ger ett väldigt högt GI. Personligen får jag problem att hålla ett stabilt blodsocker då. Men det är även vanligt att magen reagerar på stora mängder stärkelse. Om bönpastan funkar för er mage är det ett bra alternativ. Annars får man leta efter pasta med en innehållsförteckning som innehåller mer mjöl än stärkelse.
Recept på köttfärssås
- 1 kg nötfärs
- lökolja – kan ersättas med andra lökalternativ
- 5 msk tomatpuré
- 700 g krossade tomater
- 1 röd paprika – hackad
- 1 grön paprika – hackad
- 1 msk honung – kan ersättas med socker om ni är känslig även för mindre mängder honung
- 2 msk oregano
- 2 msk basilika
- svartpeppar
- salt
- chilipulver
- ev chilisås
Jag väljer att steka färsen i en blandning av vanlig olja och lökolja. Kryddar med svartpeppar, salt och blandar färsen med tomatpuré. Genom att blanda tomatpurén med färsen innan vätskan tillsätts så får färsen mer tomatsmak. Jag tillsätter sedan allt utom paprikan och låter det koka 10 min. Efter det tillsätter jag slutligen paprikan för att den ska behålla lite av sin fasta konsistens och låter den koka med i ytterligare 5 min. Sen är det dags att smaka av. Chilisås tillsätter jag ibland om jag känner att något saknas vid avsmakning.