Sweet chilisås hemmagjord utan lök
När vi började odla chili för några år sedan så testade jag även att göra egen sweet chilisås med dem. Det blev en succé! Den man köper i affären är god men det blir mycket godare med egen. Dessutom får man en möjlighet att variera den med olika sorters chili och slipper tillsatser. Sen kan man välja hur söt den ska vara och vad den ska sötas med. Jag väljer att använda ekologiskt rörsocker. Sen kan man ju alltid testa att blanda i andra smaksättare också och på så sätt kan man varierar såsen från gång till gång. Chilin kan man välja att odla själv eller köpa i affären. Mycket av styrkan från chilin försvinner när man gör chilisås på dem medans aromen stannar kvar så välj gärna en aromatisk chili.
När jag nu har lagt om kosten till low FODMAP så har jag ändrat receptet något för att få en sweet chilisås utan lök. Vår egna sås används flitigt både som sås i säg själv men även i matlagning och marinader. Jag använder den även när jag gör en enkel kall sås där jag blandar laktosfri lätt creme fraiche med sweet chilisås. Den kalla såsen passar till det mesta men pastasallader, marinerad kycklingfilé och lax är där vi använder den som mest.
Recept på sweet chilisås – 6 dl
- 5 chilifrukter
- 15 droppar vitlöksolja
- 1 msk smör
- 2 dl rörsocker
- 2 tsk salt
- 5 dl kallt vatten
- 2,5 msk majsstärkelse
Skär bort fästena på chilin och hacka dem sedan med en mixer. Fräs chilin med smör och vitlöksolja. Blanda kallt vatten med majsstärkelsen, vattnet måste vara kallt för att majsstärkelsen inte ska klumpa sig. Blanda socker och salt med chilin i och häll sedan i vattnet. Låt det puttra i ca 10 min.
Jag har valt att använda bl a dessa glasflaskorna som jag steriliserar i ugnen på 100 grader i 15 min innan jag ska använda dem. Genom att värma glasflaskan så kan jag hälla upp såsen direkt. Jag sveper sedan in flaskorna i handdukar och låter dem svalna i rumstemperatur för att glaset ska få svalna långsamt. När de svalnat så är de redo för kylen eller middagen.
1 Response
[…] Sweet chilisås […]