Recept på god ost- och spenatpaj
I ett försök att äta lite vegetariskt då och då så har vi hittat en favorit med denna ost- och spenatpaj. Receptet ändrades lite för att anpassa den till FODMAP och blev nu ännu godare. Pajdegen blir smulig men den är så god i smaken att jag inte vill byta ut den. Får se om jag så småningom hittar ett sätt att få den mindre smulig.
Pajdeg
Här kommer mitt eget recept på pajdeg. Pajdegen har god smak som passar det mesta men blir speciellt bra till ostpajer. Degen blir lite smulig men jag har inte haft tid att experimentera för att lösa det än. Dock tycker jag att den blir så god att jag använder den ändå. Jag har utgått från ett recept på glutenfri pajdeg men bytt till mjölsorter som funkar bättre för min mage.
- 1,5 dl teffmjöl
- 1,5 dl durramjöl
- 0,5 dl psylliumhusk
- en nypa salt
- 150 g smör
Blanda ihop de torra ingredienserna och nyp sen in smöret. Jag brukar låta degen vila en liten stund efteråt. Sen förgräddar jag pajdegen en liten stund innan jag fyller den med fyllning. Jag har testat utan förgräddning nån gång när jag var sent på det med maten men tyckte att degen blev lite degigare då.
Spenatfyllningen
- 200 g babyspenat (vanlig funkar också)
- 1 msk olivolja
- 5 droppar gul lökolja
- 1 msk finhackad dragon
- 1 krm svartpeppar
Har man inte gul lökolja så kan man ersätta den och olivolja med annan lökolja. Det går även att ersätta lökoljan med torkad ramslök, gröna delen av salladslöken el liknande. Tips på olika sätt att ersätta lök finns här.
Stek spenatfyllningen i stekpanna och lägg den sen i pajen.
Riv 150 g prästost, den ska vara grovriven. Använd hälften av osten för att blanda med spenatfyllningen i pajen. Här får man vara lite försiktig så man inte drar upp pajdegen eftersom den är lite smulig.
Äggstanning
- 3 ägg
- 3 dl laktosfri mjölk
- 1 tsk salt
Häll på äggstanningen och lägg sen på resten av osten så att den täcker pajen. Sen är det dags att grädda vår ost- och spenatpaj i ugnen på 200 grader i 30 min.
Val av produkter
- BellyBalance gul lökolja
- Dragon väljer jag färsk från trädgården när den finns och egen torkad dragon på vintern. Den färska dragonen har mer smak generellt och egen torkad har mer smak än köpt torkad har.
- Jag väljer att använda en prästost som är långlagrad för att få mer smak. Oftast väljer jag Allerum för att stödja svenska mjölkbönder genom Skånemejerierna. Då får jag en ost utan E-nummer och utan ystenzym som jag undviker pga svartmöglet. Västerbottenost har jag slutat att använda i detta receptet efter att Matfusket avslöjade att de använde antibiotika vid lagring av osten.