Odla egen chili och paprika – börja nu
Odla egen chili och paprika! Har ni trädgård eller balkong och inte testat detta tidigare så är det dags. Egenodlad chili och paprika har så mycket mer smak än den man köper i affären. När man blir begränsad gällande vad man kan äta så gäller det att göra det bästa av det. Få det man kan äta att smaka så gott som möjligt. Det finns mängder med olika sorters chili – några milda och många starka, några med lite smak och några som är otroligt aromatiska. Det finns tyvärr i princip inga aromatiska chilisorter som finns att köpa i vanliga affären. Numera är vi självförsörjande på chili året om och självförsörjande gällande paprika på sommarhalvåret. Jag började odla chili för tre år sen och nu är jag helt såld. Den växer snabbt och ger mycket frukt och är därför rolig att odla.
Om man vill få tag i chili utan egen odling så är mitt tips Skånsk chili. Vill man odla själv så har jalapeno.nu ett väldigt stort utbud.
Chili
Vi använder väldigt mycket chili i maten numera efter att ha haft rikliga skördar de senaste två åren. Vi äter chili färsk under säsongen, samtidigt som vi fryser in och torkar chili som vi sen använder under vinterhalvåret. Vi gör även inläggningar och egen sweet chilisås med lite olika chilisorter. Den torkade chilin har vi gjort eget chilipulver av som vi använder både i matlagning och som smaksättning i t ex fröknäcke.
Paprika
Paprika hade vi mycket av förra sommaren och gjorde egen aivar, grillade paprika och använde det i maten allmänt. Skillnaden i smaken på egenodlad paprika jämfört med den i affären är så pass stor att vi numera slutat köpa paprika med få undantag. Vi har blivit kräsna efter att ha haft så god paprika under sommaren.
Börja odla
Både chili och paprika behöver sås tidigt, helst redan i januari. De vill ha så mycket ljus det går att få. Själv väljer jag att ha växtlampor när jag förodlar inne för att få kraftiga plantor att plantera ut men det går även att ha dem i fönstret. För att få maximalt från plantorna så ska de planteras i krukor som växer lite åt gången. Får plantorna för mycket jord så lägger de kraften på rötterna istället för att blomma.
Jag har några favoriter som är återkommande men sen testar jag några nya sorter varje år för att hitta nya favoriter. Jag tar fröer på mina egna chiliplantor så de är bara de nya sorterna jag köper fröer till. Fröer köper jag från jalapeno.nu. Dessa sorter odlar jag i år.
Favoriter från i fjor
- Cayenne – Använder ofta denna till sweet chilisås och i matlagningen
- Fish pepper – Använder ofta denna till sweet chilisås och i matlagningen
- Habanero – Väldigt aromatisk men mycket stark. Använder den ofta i grytor. Men upptäckte i höstas att den även funkar i sweet chilisås och inläggningar för den tappar mycket av styrkan då.
- Habanero Lemon – Väldigt aromatisk men mycket stark. Liknande Habanero men med en citrussmak.
- Hungarian Yellow Wax Hot – Denna är väldigt god att fylla med ost och grilla.
- Hot Lemon – God i tomatsåser och även i allmän matlagning.
- Jalapeno Early – Älskar denna i inläggningar och även i såser, både sweet chilisås och tomatsåser.
- Long Red Marconi – Denna är mild och passar bra i sallader el på mackan.
- Old market Kambodja – Denna är väldigt stark. Vår planta blev sjuk i fjor så denna vill vi testa igen.
- Padron – Väldigt skiftande styrka på dem men god aromatisk smak när de är mogna.
- Satans Kiss – Mild och ska vara god med ostfyllning. Vår planta blev sjuk i fjol så denna vill vi testa igen.
- Paprika California Wonder – Vanliga paprikor.
- Paprika Mohawk – Hängpaprika. Möjliggör planteringar på andra platser.
- En thai chili jag inte vet namnet på.
- En spansk peppar jag inte vet namnet på.
Nya chilisorter vi ska testa i år
- Chihuacle Negro
- Habanero Tobago Seasoning
- Taeyang Gouchu Mild