Här kommer 2016 års nyårsmiddag
Så var det dags för 2016 års nyårsmiddag. Vi valde att ha middagen hemma hos oss och att vi köpte in maten för att minska risken för att det skulle bli fel. Sen hjälptes vi alla åt att laga maten tillsammans. En god middag utan onödig stress.
Förrätt på vår Nyårsmiddag
Förrätten var oströsti med löjrom och creme fraiche med svartpeppar. De gäster som gillade lök fick även lite hackad lök på sin tallrik. Rösti gjorde vi med 1 kg riven potatis som kramas ur och sen blandas med 50g prästost. Prästosten ger lite mer smak och är därför en favorit hos mig. Alltid när jag använder rom så köper jag det från frysdisken så slipper jag citronsyra som tillsats. Detsamma gällde löjromen. Creme fraichen var laktosfri lätt creme fraiche som blandades med rikligt med mald svart peppar.
Huvudrätt på vår Nyårsmiddag
För att slippa stress med maten och trötta barn så valde vi i år att äta förrätten först, sen lagade vi huvudrätten medan vi bytte om på trötta barn. Till huvudrätt valde vi ankbröst, klyftpotatis, morötter, haricots verts och rödvinssås. Ankbrösten stekte vi först på lite kort i stekpanna och sen in i ugnen. Rödvinssåsen gjorde vi egen och smaksatte med lökolja istället för lök och sen sötades den med lite honung för att kompensera för att vi inte kunde använda fikon. Det blev supergott!
Efterrätt på vår Nyårsmiddag
Avslutningsvis var det dags för efterrätt. Det blev en gammal favorit, nämligen choklad creme brulée. Man gör smeten dagen före och kör den i ugnen under förmiddagen. Sen är det bara att plocka ut dem ur kylen och bränna av med lite socker när det är dags att äta. Ingen stress alls. Jag väljer att göra den på laktosfri vispgrädde och mjölk och 70% choklad som är laktosfri. Sen la vi i några svenska blåbär som vi hade i frysen. På sommaren brukar jag stoppa i hallon istället men det var inte riktigt säsong nu.
Tolvslaget
När det var dags för tolvslaget så hade vi en osttallrik, rosé champagne och vars ett äpple. Enligt familjetradition så ska man äta ett äpple på tolvslaget för bra hälsa under kommande år. Det har blivit ett stående inslag och det smakar gott med lite frukt efter all mat. Gällande champagnen så valde jag rosé pga att alla vita viner, inkl mousserande innehåller citronsyra så de klarar inte jag. Men rosé är oftast utan så de funkar bra för mig.